Archive for Evelien

In de krant…

Bertha Reymen 6-04-2013Heb je de artikels die in Het Belang onder de reeks “Doodgewone Limburgers over de Tweede Wereldoorlog” zijn verschenen, gemist? Neem dan snel een kijkje op volgende pagina, waar u alle artikels in digitale vorm kan terugvinden. Veel leesplezier!

Het Belang…

2730-1-ihbvl-het-belang-van-limburgVanaf morgen (zaterdag 6/04) start het Belang van Limburg met een 6-delige reeks rond ons project.  Het afgelopen jaar werden door de heemkringen en vrijwilligers bijna 50 interviews met diverse getuigen, die elk hun eigen verhaal over het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden, afgenomen. Het Belang bezocht zes van deze getuigen om hun relaas ook in de krant vast te leggen. Hopelijk worden de artikels massaal gevolgd en gelezen!

Een soldaat uit Peer in la douce France…

Baeten Bernard 2Nu het einde van het project stilaan in zicht is, plaatsen we vanaf nu iedere week een nieuw interviewfragment in de kijker. Deze week is het de beurt aan getuige Bernard Baeten uit Peer, die als soldaat na de mobilisatie een tijdje in Frankrijk vertoefde en een verhaal vertelt van luizen, een zonnesteek, slechte wijn en de grote boodschap in de vigne. Ga zeker eens luisteren en ontdekken!

Giechelen met goochelaars

Ik acht het nu onnoodig veel lof over mijn werk te schrijven, daar ik wel denk, dat mijn faam U reeds gekend is. De eerste twee delen zijn zoo samengesteld dat ze een ongelooflijk lachen verwekken  en de Chinese Akt is een afwisseling van groote illusie’s, onmogelijk op te sommen en welke alle gedachten te boven gaan. Ik beschik dan ook over ongeveer 300 kg reisgoed, om U een gedacht te laten vormen…Het is dan ook het grootste spektakel dat er op dit gebied hier te lande bestaat en U hoeft dan ook geen CENT te betalen, moest het niet een der schoonste en plezierigste feesten zijn, die Uw toeschouwers ooit mogen gekend hebben.

reizend theaterEen vierde artikel in de reeks “Het leven zoals het was” met leuke verhalen over fancy fairs, meesterlijke magnetiseurs en fakirisme, kan nu gedownload of gelezen worden op onze pagina Resultaten – Onderzoek – Publicaties.

Allen daarheen!

Bratwurst und sauerkraut

Naar aanleiding van de opening van het vernieuwde museum verbonden aan de Dossin kazerne in Mechelen, wordt ook op deze website even stilgestaan bij de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze pagina kan u een aantal nieuwe interviewfragmenten beluisteren, met verhalen over het contact met de bezetter, bratwurst und sauerkraut, verborgen varkens en massa’s chocolade. Veel plezier!

Busje komt zo

Op zaterdag 6 oktober vertrok een bus vol vrijwilligers op ontdekkingstocht naar het Maasland. Het thema “de Tweede Wereldoorlog” werd door onze gidsen Erik Royackers en René Thewissenvertaald in een aangename en leerrijke wandeling doorheen het gebied. Het zonnetje ontbrak helaas, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de inzet van de gidsen en de interesse van onze vrijwilligers. Een dag om te herinneren!

Foto’s van deze uitstap kunnen worden bekeken op onze Facebookpagina of op de downloads – vrijwilligers pagina.

Een uitgebreid verslag kan u onder meer vinden op onderstaande links: http://www.hbvl.be/limburg/riemst/extern-op-uitstap-in-1940.aspx http://www.grensschap.eu/Laatstenieuws/Laatstenieuws.html

Heilige boontjes?

Een nieuwe toevoeging aan de bronnenrubriek: parochies op een A4’tje. Met de voorstelling van het bisschoppelijk archief in Luik en het kerkelijk relaas over de parochies uit de Limburgse Kempen. De bevrijding zorgde misschien wel voor ‘lossere zeden’…

De bronnentrommel

NIEUW VANAF VANDAAG! Op de pagina bronnenrubriek (onder resultaten – impressies) wordt geregeld een nieuwe bron of archiefbestand voorgesteld. Deze maand in de aanbieding: nieuws over Sint-Huibrechts-Lille uit het provinciearchief…

We zullen dat varkentje eens wassen…

Dankzij René Winters, van de Heemkundekring Achel, werd er een nieuw ‘pronkstuk’ aan onze collectie toegevoegd. Een spotprent die, wanneer correct gevouwen, een vijfde varken prijs geeft…wie zou dat kunnen zijn?

Ga snel even gluren op deze pagina!

Het is zover!

De eerste interviewfragmenten kan u nu beluisteren op deze pagina!

Bent u ook benieuwd naar het dagelijks menu, het contact met de Duitse soldaten of de eerste Engelse woordjes? Surf dan als de bliksem naar resultaten – impressies

Luister al even naar het verhaal van Maria over koffiebonen