Projectvereniging

We schrijven najaar 2010. Vanuit een gezamenlijke betrokkenheid bij cultuur en erfgoed, besluiten tien Noord-Limburgse gemeentes hun krachten te bundelen in de Projectvereniging Erfgoed Limburgse Kempen (ELK).

Deze tien enthousiaste, deelnemende steden en gemeentes zijn: Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer. Gezamenlijk werd beslist om voorlopig samen te werken voor een periode van twee jaar, maar hopelijk wordt dit de start van iets moois…

De projectvereniging fungeert als platform en heeft tot doel het overleg te bevorderen tussen de diverse erfgoedactoren, gevormd door de lid gemeenten, met in het bijzonder:

  • het ontwikkelen en uitvoeren van erfgoedinitiatieven en projecten, in eerste instantie het project “Soldatenlaarzen en kauwgom. Globaliseringserfgoed van de Tweede Wereldoorlog in de Limburgse Kempen”
  • het voorbereiden, opmaken, afsluiten en uitvoeren van een erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschap
  • het verrichten van onderzoek, het stimuleren van ervaringsuitwisseling en het ondersteunen van gemeentelijke initiatieven op het vlak van het bewaren en het ontsluiten van cultureel erfgoed
  • het ondersteunen van de uitbouw van een degelijk erfgoedbeleid dat bijdraagt aan de uitstraling van de regio.